Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Αποθηκευτικές συσκευές

CD (700MB)

Σκληρός δίσκος (1-4 ΤΒ)

Μνήμη Flash (USB - 2-64 GB)
 

DVD (700MB)

Blu-ray disc (700 ΜΒ)

SD Card- Κάρτα μνήμης (2-32 GB)

Τι υπάρχει στην κεντρική μονάδα

 

(Συνδέονται πάνω τις όλες τις συσκευές και τις συντονίζει)

 

(Παίρνει ηλ. ρεύμα και το διανέμει στο εσωτερικό του υπολογιστή)

(Αποθηκεύουν μόνιμα αρχεία και προγράμματα)


(CPU - εκτελεί όλες τις εντολές)


(Κύρια μνήμη - Αποθηκεύει τα ενεργά προγράμματα)

Συσκευές εξόδου

(κείμενο, εικόνα, βίντεο)

(ήχος)

(κείμενο, εικόνα βίντεο)

(κείμενο, ειόνα)

Συσκευές εισόδου


(εντολές)

(κείμενο, εντολές)

(εντολές)

(βίντεο, ειόνα)

(κείμενο, εικόνα)

(ήχος)
 

Μονάδες μέτρησης μνήμης

  • 1 bit = 0 ή 1
  • 8 bit = 1 byte
  • 1024 byte = 1 KILOBYTE
  • 1024 KB = 1 MEGABYTE
  • 1024 MB = 1 GIGABYTE
  • 1024 GB = 1 TERABYTE
  • 1024 TB = 1 PETABYTE


 

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015



ENIAC

O ENIAC ήταν ο πρώτος επαναπρογραμματιζόμενος ηλεκτρονικός ψηφιακός υπολογιστής ικανός να λύσει ένα πληρες εύρος υπολογιστικών προβλημάτων ο πρώτος ηλεκτρονικός ψηφιακός υπολογιστής γενικής χρήσης στον κόσμο. Μπορούσε να προσομοιώσει μια Καθολική Μηχανή Τούρινγκ.

Ο ENIAC σχεδιάστηκε και κατασκκευάστηκε υπό την εποπτεία των Τζον Μόχλι (John Mauchly), Καθηγητή Φυσικής και Τζον Εκερτ (John Presper Eckert), έναν από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια για την έγκαιρη και με ακρίβεια σύνταξη των πινάκων  εμβέλειας και τροχιάς για βολές των νέων όπλων από το Εργαστήριο Βαλλιστικής Έρευνας του στρατού των Η.Π.Α., κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Mauchly, ξέροντας ότι ο στρατός είχε ανάγκη από αριθμομηχανές κατέθεσε πρόταση ζητώντας τους χρηματοδότηση για την κατασκευή της μηχανής που είχε φανταστεί. Η πρόταση έγινε δεκτή.

Το project Px, όπως ονομάστηκε το σχέδιο, άρχισε να κατασκευάζεται από τη τη σχολή Ηλεκτρολογικής Μηχανικής Moore στο Πανεπιστήμιοτης Πενσυλβάνια τον Ιούλιο του 1943. Είχε κοστίσει σχεδόν 500.000 $.

Χρησιμοποιήθηκε για προβλήματα σε τομείς όπως η ατομική ενέργεια και η βαλλιστική. Η πρώτη του αποστολή ήταν να εκτελέσει περίπλοκους υπολογισμούς για τον έλεγχο της δυνατότητας κατασκευής της βόμβας υδρογόνου. Στους κατασκευαστές του επιτράπηκε να διοργανώσουν ένα σεμινάριο για να παρουσιάσουν την δουλειά τους στους συναδέλφους τους. Αυτό κίνησε το ενδιαφέρον για την κατασκευή μεγάλων ψηφιακών υπολογιστών.